Skønne småkager med lækkert fyld af dejlig marmelade. Denne version er uden æg.
De her småkager med marmelade uden æg smager godt og kan variere afhængig af til hvilken lejlighed de serveres.
Du bestemmer helt selv hvilken marmelade, du vil tilføje din småkage og vil du gerne bruge dem til jul. Kan du med fordel bruge en let krydret julemarmelade.
Vil du gerne have andre figurer, er det bare med at bruge den udstikker du gerne vil have. Husk at du også skal bruge en udstikker til hullet og der skal være en god kant.
Da dejen er uden æg, kommer herunder lidt gode råd.
Småkager uden æg – tips og tricks
Småkagerne er lavet uden æg, hvilket gør at de er lidt mere skrøbelige ved udrulning. Det er derfor en god idé at sørge for at udstikke så mange småkager som muligt i en udrulning.
- Kom godt med mel på bordet, så dejen ikke hænger ved og sørg for at udstikke så mange som muligt med den form, du vil bruge som bund.
- Kom 12 kager på en bageplade med bagepapir og udstik først hullet her. På den måde undgår du at kanterne revner mens du flytter kagerne.
- Bag først 2 plader af dem med huller, som skal være toppen.
- Herefter bages 2 plader med bunden, så du får ialt 24 med huller og 24 uden.
Bliver dejen for skrøbelig og blød. Det gør den typisk efter 3. udrulning, da der er tilføjet ekstra mel ved hver udrulning.
Kom dejen på køl i 20 minutter og prøv igen.
Erstatning for æg som bindemiddel
For at undgå at småkage dejen bliver alt for skrøbelig, har jeg eksperimenteret lidt med forskellige løsninger.
Den bedste blev at bruge kartoffelmel og vand som bindemiddel istedet for æg. På den måde får dejen en mere smidig konsistens og er nemmere at arbejde med.
Variationer – smag og udseende
Det samme gælder for valget af marmelade. Det er dog vigtigt at det ikke er en for tynd marmelade.
Som skrevet i ovenstående, kan du variere formen lige som du vil.
Vil du gerne have kakao småkager, kan du tilføje lidt usødet kakao. Se mere i opskriften herunder.
Du finder opskriften i en fin printvenlig version, så den er nem at tage med i køkkenet. Før du går igang, er det en god idé at læse ovenstående tips og tricks, da dejen er lidt skrøbelig uden æg.
Vil du gerne se andre småkager, så kan du finde dem lige her: #småkage
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Småkagerne er lavet uden æg, hvilket gør at de er lidt mere skrøbelige ved udrulning. Det er derfor en god idé at sørge for at udstikke så mange småkager som muligt i en udrulning. Se ovenstående tips og tricks.
- 175 g koldt smør
- 250 g hvedemel
- 2 spsk kartoffelmel
- 2 spsk vand
- 125 g sukker
- ca. 1 dl marmelade
-
Kom melet i en skål og smuldr det kolde smør heri.
-
Bland kartoffelmelet med vandet og sørg for at alle melklumper er rørt ud.
-
Tilsæt kartoffelmelsblandingen og sukker (og evt. kakao) til melblandingen og ælt det hele godt igennem til du har en samlet dej.
-
Kom på køl i ca. 30 minutter eller til næste dag
-
Rul dejen ud på et meldrysset bord og stik hjerter ud af dejen med en udstikker.
Sørg for at udrulle dejen så få gange som muligt, da dejen opsuger mere mel for hver gang og dermed bliver mere tør, så den vil smuldre.
-
Kom 12 hjerter på hver bageplade, så de ikke flyder sammen under bagning.
Start med toppen:
Kom 12 hjerter på 2 bageplader, altså 24 hjerter ialt og udstik et mindre hjerte, så du får hullet til marmeladen.
Grunden til at det først gøres på bagepladen er, at kanterne kan knække, hvis du udstikker hullet før de ligges på bagepladen.
-
Herefter laves 24 hjerter til bunden.
Har du ekstra dej, laver du lidt ekstra hvis nogen af dem skulle knække efter bagning.
-
Bag dem ved 200 grader almindelig ovn / 180 grader vamluft.
Toppene bages i 5 minutter og bundene i 6-7 minutter.
-
Lad kagerne afkøle og kom en lille klat syltetøj på de hele hjerter.
Læg derefter de hullede hjerter ovenpå.
Udgivet første gang 8/1 2017
Opdateret februar 2019
3 Comments
Et “hjerte-anfald” til Valentin - Sommerfuglekys inspiration
12. februar 2019 at 15:17[…] by Bianca lavet disse lækre hjertesmåkager – børnene vil elske at udstikke […]
Nemme udstikker småkager med vanilje eller kakao - Home by Bianca
17. februar 2019 at 20:34[…] Er du på udkig efter en opskrift uden æg, så finder du den her: Udstikker småkager med marmelade uden æg […]
4 udstikker småkager - find opskrifter her - Home by Bianca
2. april 2019 at 9:21[…] forbindelse med min opdatering af opskriften på udstikker småkager uden marmelade, som du finder her, endte vi med at have rigtig mange […]