Vil du gerne bage dit eget rugbrød med surdej, så finder du her et lækkert sagtigt brød med kerner
Jeg har længe forsøgt mig med at få bagt et rugbrød med surdej, som passede både til familien og mig.
Jeg vil gerne have masser af kerner, børnene vil ikke have for store kerner og manden vil gerne have et saftigt brød.
Det er endelig lykkes mig og jeg er klar på at bage masser af rugbrød til familien i fremtiden.
Bag dit eget rugbrød med surdej
Der er ingen tvivl om at det kræver forberedelse, at bage sit eget brød.
Der skal styr på fordring af surdej, sættes kerner i blød og tages højde for hævetid, men når det er på plads, står du med et lækkert saftigt brød.
De første mange gange jeg forsøgte at få bagt, var det både svært og omstændigt og jeg var ved at give helt op. Heldigvis holdt jeg ved og har nu fundet frem til opskriften på et lækkert rugbrød, som hele familien kan lide.
Opskriften finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version.
Surdej – det kræver tid, men er det værd
Det der med at starte sin egen surdej op, kan virke helt uoverskueligt. Det er slet ikke så svært, men kræver en god portion tålmodighed.
Du kan finde min surdejsguide lige her:
Find surdejsguiden lige her:
I starten havde jeg to forskellige surdeje – en på hvedemel og en på rugmel. Simpelthen fordi jeg bagte så ofte, at jeg ikke kunne følge med i at skifte.
Du kan sagtens have en enkelt surdej og så er det fodringen/opfriskning af surdejen, der afgør hvilken slags du ender med.
Hvad nu hvis det kikser?
Hvis det nu skulle kikse med det der hjemmebagte rugbrød, så fortvivl ikke.
Du kan nemt bruge det kiksede rugbrød til andre lækkerier. F. eks. rugbrøds müsli eller rugbrødsboller af rugbrødsrester. Find opskrifterne her:
Find opskriften her:
Rugbrødsboller – brug dine rugbrødsrester:
https://www.homebybianca.dk/rugbroedsboller-brug-dine-rugbroedsrester/
Vil du gerne inspireres til at bruge rester, så har jeg samlet mine opskrifter her: #Brug resterne
Vil du gerne bage andre brød og boller, så finder du opskriften lige her: Brød/Boller
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Bag lækkert og saftigt rugbrød med surdej
- 2 dl surdej
- 4 dl lunkent vand
- 4 dl rugmel
- 300 g skårne eller knækkede rugkerner
- 100 g solsikkekerner
- 100 g græskarkerner
- 75 g hørfrø
- 6 dl koldt vand
- 5 dl frisk surdej
- Kernerne du satte i blød
- 0,5 dl sirup
- 400 g rugmel
- 100 g sigtemel
- 3-4 dl lunkent vand
-
Frisk din surdej op ved at røre surdej, vand og rugmel sammen.
-
Lad den herefter stå og passe sig selv i mindst 10 timer.
-
Bland kerner med vandet i en skål og lad det stå i 10-24 timer.
-
Rør alle ingredienserne sammen i en skål til du har en ensartet dej.
Det tager et par minutter med dejkrogene på din el-pisker.
Dejen er våd og det skal den også være for at få et saftigt rugbrød.
-
Smør en rugbrødsform med smør og hæld dejen i formen.
Den skal fyldes 2/3 op, så der er plads til at rugbrødet kan hæve.
-
Glat overfladen med en dejskraber.
-
Sæt dejen til hævning med et vådt viskestykke over, så dejen ikke tørrer ud.
-
Stil brødet til hævning.
Det er færdigt med at hæve, når dejens overflade har små huller. Når der er ca. 5 huller i dejen er den klar og du kan bage dit rugbrød.
Det tog ca. 8 timer for mit brød at blive klar, men det har du en meget aktiv surdej eller er lokalet varmt, kan det godt være det skal hæve lidt mindre.
Hæver dit brød for lidt vil det flække og hæver det for meget kan det falde sammen, så det danner et hulrum under skorpen. Prøv dig frem.
Lykkes det ikke denne gang, så smut ind på min side og find opskriften på rugbrødmüsli eller rugbrødsboller bagt med rugbrødsboller.
-
Tænd din ovn på 240 grader varmluft og sørg for at ovnen er varmet op inden du kommer brødet i.
-
Bag brødet ved 240 grader i 10 minutter og sænk herefter temperaturen til 200 grader.
Bag brødet videre i ca. 50 minutter.
Brødet skal have en kernetemperatur på 97-98 grader før det er færdigt (tjek med et stegetermometer)
1 Comment
Rugbrøds müsli opskrift uden sukker - find den her - Home by Bianca
18. februar 2021 at 10:23[…] https://www.homebybianca.dk/rugbroed-bagt-med-surdej/ h […]