Norske skoleboller med solbær
Brug dem til fastelavn eller som lidt ekstra hyggeligt bagværk til kaffen.
Jeg har givet de klassiske skoleboller et tvist og lavet min egen version – norske skoleboller med solbær.
Reklame – jeg har modtaget produkter til test fra Dr. Oetker.
Norske skoleboller / solboller
Der dukker igen og igen billeder op med norske skoleboller i diverse facebook grupper. Tiden er oplagt, da de minder rigtig meget om de danske fastelavnsboller.
Det der kendetegner en norsk skolebolle er at det er en gærdej med kardemomme lavet med en vaniljecreme og pyntet med glasur og kokos. De minder meget om solboller, som også er en norsk bolle, der bages til soldagen for at fejre at solen kommer tilbage efter mørket. Solboller laves på samme måde, men serveres uden glasur og kokos. Soldagen varierer afhængig af breddegrad, men ligger ca. den 16-21. januar.
De ser rigtig lækre ud, men jeg har desværre ikke tidligere haft held til det der bagefaste creme. Da Dr. Oetker sendte mig deres økologiske vaniljecreme, som også kan laves i en bagefast udgave, var det oplagt at forsøge igen.
Norske solboller med solbær
For at give det hele et tvist med Dr. Oetkers produkter har jeg taget udgangspunkt i deres skønne solbær krymmel og tilføjet lidt solbærmarmelade til opskriften og selvfølgelig pyntet med den fine krymmel.
Det kom der dejligt søde boller ud af og solbærmarmeladen giver et godt samspil med den søde kagecreme.
Opskriften finder du herunder i en fin printvenlig version, så du nemt kan tage den med i køkkenet.
Jeg har også lavet en lille video, som viser hvordan du laver dine egne norske skoleboller med solbær, hvis du gerne vil se med.
Rigtig god fornøjelse.
Mange bagehilsner Bianca
Er du på udkig efter flere opskrifter på lækre boller, så kig forbi her: Brød/Boller
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Video vejledning
Vil du gerne se nærmere på hvordan du laver dine egne norske skoleboller med solbær, så følg med i videoerne herunder:
Kagecreme
Norske skoleboller med solbær
Klargøring af dej og glutentest
Efter første hævning
Fyld, bagning og pynt
Brug dem til fastelavn eller som lidt ekstra hyggeligt bagværk til kaffen.
- 150 g smør
- 5 dl mælk
- 50 g gær
- 120 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- 900 g hvedemel
- 1 dl Solbærmarmelade
- 1 brev Dr. Oetker Økologisk vaniljecreme
- 5,5 dl flormelis
- ½ dl vand
- Dr. Oetker økologisk blackcurrant krymmel
- Kokos
-
Start med at forberede kagecremen ud fra instruktionen på posen og stil den på køl. Husk at bruge vejledning til bagefast kagecreme.
-
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Sørg for at blandingen ikke overstiger 37 grader.
-
Smuldr gæren i en skål og hæld mælk og smør i skålen og rør gæren ud.
-
Tilsæt sukker, kardemomme, vaniljesukker og hvedemel og saml til en dej.
-
Æltes ca. 5 minutter i røremaskine eller 10 minutter i hånden.
-
Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
-
Kom dejen på et meldrysset bord og del den i 24 lige store stykker.
-
For dem til boller og stil dem til hævning i ca. 30 minutter.
-
Lav en fordybning i midten af bollerne.
Sæt dine pegefingre i midten af bollen og træk udaf. Gør det herefter den modsatte vej.
Det kan også gøres ved at bruge to teskeer, som du sætter ned i midten af bollen og trækker hver sin retning. Gør det herefter modsat.
Hvis dejen trykkes sammen i midten istedet, så kan du risikere at dejen under cremen ikke bliver bagt ordentligt.
-
Kom ½-1 tsk solbærmarmelade i fordyningen og derefter 1-2 tsk vaniljecreme i hver bolle.
-
Bag bollerne ved 200 grader varmluft i 10-15 minutter til de er blevet gyldne.
-
Når bollerne er kølet af blander du glasuren af flormelis og vand.
Tilsæt evt. lidt mindre vand, hvis du gerne vil have en tykkere glasur
-
Kom glasur på bollerne og drys med kokos og krymmel
Opskrift: Fastelavnsboller med marcipan, banan og chokoladefyld
4 Comments
Lene
6. februar 2019 at 16:27Manner, hvor ser de lækre ud, Bianca:-) Jeg er vild med solbærmarmelade og synes, det er alt for overset;-)
Kh Lene
Home by Bianca
6. februar 2019 at 16:29Helt enig. Det smager nemlig skønt ?
Helle Simonsen
9. februar 2019 at 15:58Iiih det ser lækre ud!! Tror de skal prøves her i vinterferien🙏❤️
Anne Sofie Kjeller Larsen
14. februar 2019 at 8:11MUMS!! De ser dælme lækre ud!