Aftenen før Store Bededag spiser vi varme hveder. Her finder du den bedste opskrift på hveder med marcipan
Herhjemme spiser vi også hveder og selvom det er en tradition til Store Bededag, så kan de altså sagtens bages på andre tider af året.
Jeg har lavet mine hveder med marcipan, men det kan sagtens undlades og så har du ganske almindelige klassiske hveder.
I de fleste opskrifter på hveder vil du finde kardemomme, men det kan mine børn ikke lide, så derfor har jeg undladt det.
Varme hveder med marcipan
Jeg har kommet marcipan i mine hveder. Simpelthen fordi jeg synes marcipan i bagværk er skønt, så hvorfor ikke også i hveder.
Vi spiser vores hveder ristet og med lidt smør på. Der giver marcipanen et godt sødt modspil. Da vi traditionen tro spiser hvederne torsdag aften, så bliver det som en hyggelig dessert og derfor passer det fint med et lidt sødere indslag.
Opvarm hveder
Når du har bagt dine hveder og de er kølet af, så er det nemt at varme dem igen, når først de skal spises.
Vi bruger klassikeren og spiser dem ristet på brødristeren. Er du mere til en lun fra ovnen, så skal du bare sætte dem ind i en varm ovn et par minutter og så er de klar. Jeg varmer ovnen til 180 grader varmluft.
For at få den der klassiske sprødhed, så skal de halveres og sættes ind delte, sådan at midten hvor du har skåret dem over vender opad. Sæt dem på en rist, så de får god varme hele vejen rundt.
Varme hveder til Store Bededag – derfor
I følge traditionen spises hvederne egentlig først om fredagen. Altså på Store Bededag.
At der blev bagt hveder til Store Bededag var rent praktisk, da alle holdt fri om fredagen for at bede – også bageren.
Man måtte ikke arbejde før gudstjenesten var overstået og derfor kunne bageren ikke bage morgenbrødet og solgte derfor hvederne aften før, så folk havde brød til dagen efter.
Det bestemmer du selv.
Traditionen var, at man lunede hvederne om morgenen på Store Bededag – altså om fredagen.
Før var traditionen, at man lunede hvederne fredag morgen og spiste til morgenmad, da bageren havde lukket.
I dag spiser de fleste deres hvedeknopper torsdag aften og det er blevet en hyggelig tradition for mange.
Varme hveder med marcipan
Herhjemme holder vi også gerne den hyggelige tradition med varme hveder torsdag aften.
Da jeg er ret glad for marcipan i bagværk, har jeg de sidste par år bagt hvederne med revet marcipan.
Vil du ligesom jeg, gerne have en lidt sødere hvede med lækker marcipansmag, har jeg delt opskriften herunder i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet. (Du kan selvfølgelig udelade marcipanen og så har de helt almindelige klassiske hveder)
Vil du gerne bage mere med marcipan, finder du opskrifter lige her: #marcipan
Jeg har også samlet opskrifter på brød og boller lige her: Brød/Boller
Rigtig god Store Bededagsferie.
Ingrediensliste A-Å
Har du rester i dit køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å her:
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
De her hveder er lavet med marcipan og giver derfor en sød hvede, som er perfekt til den lune aften te torsdag aften, dagen før Store Bededag.
Vil du gerne have de klassiske gammeldags hveder, kan du sagtens udelade marcipanen og eventuelt tilføje 1 tsk stødt kardemomme. Vi udelader det, da børnene synes det giver en for kraftig smag.
- 50 g smeltet smør
- 2,5 dl mælk
- 50 g gær
- 1 æg
- 1 spsk vaniljesukker
- 1 tsk salt
- 250 g revet marcipan
- 500 g hvedemel
-
Start med at smelte smørret i en gryde ved svag varm.
-
Tilsæt lidt af mælken, så du sikrer dig at blandingen er lunken og ikke brænder gærcellerne af.
-
Rør gæren ud smør og mælkeblandingen og tilsæt resten af mælken.
-
Tilsæt æg, vaniljesukker, salt, marcipan og 2/3 del af melet og rør dejen godt sammen.
-
Tilsæt resten af melet mens du ælter dejen godt igennem.
-
Stil dejen til hævning under et viskestykke i 1 time.
-
Kom dejen ud på et meldrysset bord og fordel den i 12 lige store stykker.
-
Tril stykkerne til boller og sæt dem på en bradepande med kant, så de kan vokse sammen og give de gode bløde sider.
-
Lad herefter hvederne hæve under et viskestykke i 30 minutter.
-
Bag hvederne ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter.
Brug gerne dampfunktionen, hvis din ovn har sådan en.
Har du ikke dampfunktion, kan du stille en bradepande med vand i bunden af din ovn, så der dannes damp i ovnen. Stil pladen ind mens ovnen varmer op.
-
Afkøl en anelse inden servering. De kan også køles helt af, flækkes og ristes i ovnen eller på brødristeren.
maj 2019
maj 2020
5 Comments
Lena Nissen
23. april 2018 at 19:17Mums, de ser gode ud, her bliver det de lidt mere traditionelle, men hveder skal vi have og en lækker te 🙂
Home by Bianca
24. april 2018 at 18:04Ja en god kop te med ristede hveder er en perfekt kombination ?
Hvede-weekenden -
22. maj 2019 at 21:57[…] morgen bagte jeg Biancas marcipanhveder, for jeg skulle møde senere grundet møder sent på dagen. Jeg havde bl.a. en times undervisning i […]
Malene
21. september 2021 at 13:55De er mega lækre! Der er ca. 3400 kcal i hele potionen. Så hver bolle (12 stk.) indeholder ca. 280 kcal per stk.
Jeg tæller kalorier og derfor er det meget relevant for mig 🙂
Home by Bianca
21. september 2021 at 19:08Tak for info 🙂 Jeg tæller ikke kalorier, men super fint du giver tilbagemelding. Det er der sikker nogen, der kan bruge.