Her finder du opskrift, guide og vejledning til at lave dine egne macarons.
Macarons er små lækre marengsskaller med fyld i midten. De findes i alverdens udgaver af farver og smage. De kan laves som de klassiske skaller med mandelmel eller du kan bruge andre nødder i stedet. Det er kun fantasien, der sætter grænser for hvordan du gerne vil lave din helt egen macaron.
Nederst på siden finder du forslag til sammensætninger og smag af fyld, men allerførst vil jeg fortælle lidt om selve macaron bundene.
Den perfekte macaron
En perfekt macaron er kendetegnet ved en blank og glat overflade, den fine lille fod og at den er sprød udenpå og sej indeni.
Det er ikke sikkert det lykkes at lave den perfekte macaron i første omgang, men det skal nok lykkes med en god portion tålmodighed.
Fakta om macarons
De små macarons kommer oprindeligt fra Italien, men er kendt fra Frankrig og et must at smage, når du besøger landet.
Navnet kommer fra ordet ‘macaroni’, som betyder ‘fin dej’ – måske det hænger sammen med hvor svært det er at få dejen til at have den rette konsistens.
En macaron er en lille småkage, som består af æggehvide, sukker og mandler.
Den består af en top og en bund, som ligges sammen med lækkert fyld i midten.
Du kan finde macarons i et utal af farver og smagsvarianter – det er kun fantasien der sætter grænser.
Macarons kan være drilske, da de kun består af få ingredienser, som skal behandles rigtigt, for at få den helt rigtige sprøde skal med fine fødder.
Lav dine macarons i god tid – opbevaring
Du kan sagtens lave dine macarons i god tid. Så lad dig ikke slå ud, hvis det ikke lykkes første gang.
Sådan opbevares dine macarons:
- Gem dine macarons skaller i en lufttæt beholder i op til 5 dage. Du bestemmer selv om de skal stå på køl, men vil du være på den sikre side i forhold til væden, kan det være en god idé at have dem stående i køleskabet.
- Har du fyldt dine skaller kommer det an på fyldet. De vil som hovedregel kunne holde sig i køleskabet i en lufttæt bøtte i 3-4 dage.
- Dine macarons skaller kan også fryses. Her er holdbarheden ca. 1 måned. Sørg for at dine skaller er tøet ordentligt op (tager ca. 1-2 timer), inden de fyldes.
- Har du fyldt dine skaller kommer det an på fyldet. Ganache og smørcreme kan sagtens fryses, mens gelé, marmelade og andet med højt indhold af væde ikke er fryseegnet. Fryser du dine macarons kan de holde ca. 1 måned på frost. Sørg for at lade dine macarons tø inden servering (tager ca. 1-2 timer) og gem de resterende macarons 3-4 dage i køleskabet i en lufttæt bøtte.
Macarons – det skal du være opmærksom på
Farve – brug pastafarver. Vandet i øvrige farver gør dejen mere flydende og kan gøre at dine macarons ikke tørrer eller simpelthen bliver flade i ovnen.
Mandelmel – Sørg for at din mandelmel er tør. Har du en mandelmel, som er lidt fugtigt kan det give samme problemer, som farven. Dejen bliver for våd og så flader dine macarons ud ved bagning.
Sprøjteteknik – Sørg for at være effektiv til at sprøjte dine macarons ud. Du må ikke varme dejen op med hænderne, da den så flyder ud for dig. Lav eventuelt cirkler bag på dit bagepapir inden du sprøjter dem ud. Lav dem lidt mindre end du ønsker dine macarons, da de flyder lidt ud. Sørg for god afstand imellem.
Tørretid – det er vigtigt at dine macarons tørrer inden du bager dem. Du skal kunne røre dem med en finger uden at dejen sætter sig fast på din finger.
Bagetid – husk at alle ovne er forskellige. Det er derfor ikke sikkert at du skal bage dine macarons ved samme temperatur som mig eller lige så længe. Dine macarons skal være slippe bagepapiret. (det er svært at tjekke, når de er varme, men hvis du kan løfte dem forsigtigt uden at foden bevæger sig, er de bagt færdigt)
Macaron – dejens konsistens
Som du kan se på ovenstående billede lykkes det heller ikke for mig hver gang, men så er det med at prøve igen.
At finde den rette konsistens kan være svært.
Den rette konsistens får du når dejen flader ud når du sprøjter den ud på bagepapiret, men uden at flade meget ud. Den må kun flade ud en lille smule, sådan at du kan banke eventuelle lufthuller ud af dejen bagefter.
Massen skal være blank og glat og have en tyk konsistens, der giver et langt bånd, når du løfter dejskraberen. Båndet skal flyde ud igen.
For tør – Hvis dejen er for tør kan den risikere at sprække. Når dejen er for tør får du heller ikke den der flade glatte overflade du gerne vil have, men istedet får du toppe macaron.
For våd – Rører du for meget i dejen og slår for meget luft ud af din masse bliver bundene for flydende og kan risikere bare at flyde ud og blive små flade skaller
Det er bedre at dejen er lidt for tør end for våd.
Så kan du komme dejen tilbage i din skål og røre den en ekstra gang. Er den blevet for våd kan den desværre ikke reddes.
Brug resterne – er din masse blevet for våd og ikke til at redde, så bag dine macarons alligevel. De smager skønt knust over en isdessert.
Fejlfinding – de mest stillede spørgsmål
Dejen er for tø. Æggehviderne er pisket for længe eller forholdet mellem æggehvider og de tørre ingredienser ikke har været passende.
Bager du ved for høj varme eller giver dine macarons for lang tid, vil de også revne. Forsøg at skru ned for temperaturen og hold øje.
Dejen har været for tør og der har ikke været nok væde til at holde sammen på dejen. Se mere herover.
Dejen er en smule flydende og vil derfor tilpasse sig underlaget. Det er derfor vigtigt, at de ligger helt fladt. Brug ikke varmluft, da det vil få dejen til at blæse skævt.
Din dej har været for våd. Æggehviderne har ikke været pisket nok eller at du har rørt for meget i dejen.
Din dej er ikke bagt færdig. Du skal derfor bage dem lidt længere tid i ovnen.
Når du bager skallerne vil de få en mørkere farve. Der kan også ske det, at en del af farven helt forsvinder. Derfor kan du med fordel sætte temperaturen lidt ned og bage dem i længere
Dejen er for våd. Du skal derfor bage dem lidt længere tid. Sæt eventuelt temperaturen lidt ned, hvis du synes de bliver for mørke på overfladen.
Hvis dine skaller stadig klistrer til underlaget betyder det, at de ikke har bagt længe nok.
Macarons opskrifter
Du kan finde alle mine opskrifter samlet her: #macarons
Eller du kan vælge ud lige her:
Chokolade macarons med karamel ganache med saltede peanuts
Hindbær macarons med hvid chokolade ganache
Lyserøde macarons med ruby ganache
Jeg håber ovenstående hjælper dig med at komme videre i din macaron bagning. Husk det er drilske kager, så lykkes det ikke første gang, så prøv igen en anden dag.
Opskriften på bundene finder du herunder i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Jeg har samlet alle mine opskrifter lige her: #macarons
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Rigtig god fornøjelse – mange bagehilsner Bianca
Du får ca. 24 bunde, måske lidt flere afhængigt af hvor store du laver dem.
En klassisk macaron er ca. 3 cm i diameter.
Jeg bruger en tylle på en cm i diameter til at sprøjte skallerne ud på bagepapiret.
- 80 g mandelmel
- 120 g flormelis
- 2 past æggehvider (60 g)
- 50 g sukker
- pastafarve efter eget valg
-
Kom mandelmel og flormelis i en minihakker eller blender og blend det til en fin mel.
-
Sigt blandingen ned i en skål, så du får luftet det godt og det ikke klumper.
-
Kom æggehviderne i en skål og pisk med en elpisker.
-
Tilsæt 1 spsk sukker når hviderne begynder at skumme.
-
Tilsæt løbende sukker til æggehviderne til du har en fast bland marengsmasse.
Den skal danne toppe, når du løfter piskerisene op fra skålen.
-
Tilsæt til sidst eventuel farve og pisk det let sammen.
-
Kom 1/3 af mandel/flormelis blandingen i din marengs og fold det sammen.
-
Tilsæt endnu 1/3 og fortsæt med at folde.
Massen bliver fastere og mere sej at arbejde med.
-
Tilsæt det sidst og bliv ved med at folde til du har en jævn blød masse.
Dejen er fast i starten, men bliver blødere når du folder den.
Dejen er klar, når den er jævn og blank og danner et tykt bånd, når du tager dejskraberen op, som kan ses i dejen i lidt tid inden det forsvinder i massen igen.
Det er øvelse og fornemmelse for dejen, der gør forskellen her. Så lykkes det ikke første gang, så prøv igen.
Dejen skal være blød nok til at den flyder ud og får en glat overflade, men ikke for blød.
Er dejen for fast vil du få toppe på dine bunde fra tyllen, da den ikke vil jævne ud.
-
Kom dejen i en sprøjtepose med en rund metaltyl på ca. 1 cm i diameter.
-
Tryk 24 cirkler ud på et stykke bagepapir.
Er du i tvivl om du kan få dem ensartet, kan du tegne cirkler bag på dit bagepapir inden du sprøjter dem ud.
-
Bank på bunden af pladerne med let hånd, for at fjerne eventuelle toppe fra tyllen og luftbobler i dejen.
-
Lad bundene hvile på pladen i ca. 30 minutter til de danner en let tør skorpe.
Du skal kunne røre ved bundene med en finger uden at dejen sætter sig fast.
-
Forvarm ovnen til 160 grader almindelig (ikke varmluft)
-
Bag dine macarons i 10-15 minutter.
Start med 10 minutter og mærk efter om foden giver efter når du rør ved dem. Er dine macaronbunde faste er de færdige.
-
Stil bundene til afkøling i 10 minutter inden du forsøger at fjerne dem fra bagepapiret.
-
Tag bundene forsigtigt af pladerne og lad dem køle helt på en bagerist.
-
Gem dine skaller i el lufttæt beholder til du fylder dem.
Når du har kommet fyld kan de eventuelt fryses ned og spises senere.
No Comments