Kage/Dessert Opskrifter

Kransekagetårn – lav en fin og enkel kransekage top

Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning

Her finder du en guide til at lave et fint kransekagetårn

Jeg elsker kransekage – det er undervurderet kage, som sagtens kan spises på andre tider af året end til nytår.

Derfor går jeg også all in, når det kommer til hjemmelavet kransekage til nytårsaften.

Det smarte er, at det nemlig slet ikke er så svært, som det umiddelbart ser ud.

Det tager lidt tid at lave, men du kan sagtens lave din kransekage i god tid og så komme den i fryseren. Den smager faktisk meget bedre efter en tur i fryseren.

Har du lavet din kransekage klar på forhånd, kan du nemt koncentrere dig om menuen i stedet.

Kransekagetårn opskrift, guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Kransekagetårn eller kransekage stykker?

Det er faktisk helt op til dig selv, hvordan du gerne vil have at din kransekage ser ud. Det smarte ved kransekage er nemlig, at du kan give den lige det udtryk, som du gerne vil.

Jeg laver gerne lidt kransekagestykker med forskellig smag. Især den med hindbær, er et hit herhjemme, men en helt klassisk kransekage kan også noget.

Udform den lige som du vil. Her får du en guide til at lave et fint tårn, men opskriften kan sagtens bruges til andre udformninger.

Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Tips og tricks

Før du går i gang, får du her mine tips og tricks. Læs det og kom godt fra start.

Mængde – hvor meget kransekage pr. person?

Beregn 50-75 g kransekage pr. person, så burde der være nok.

Konsistens – hvor blød skal kransekagedejen være?

Dejen skal være fast og til at arbejde med. Du skal kunne rulle den ud.
Den må ikke være fedtet eller klistre på fingrene.
Den må heller ikke være for tør, da den så sprækker under bagningen.

Skal jeg bruge flormelis eller sukker til min kransekage?

Der er ingen tvivl om, at man skal bruge marcipan og æggehvider, men du vil opleve at det er forskelligt om der bruges flormelis eller sukker.
Jeg bruger flormelis til min opskrift, da det smelter hurtigere og dermed forkorter arbejdstiden.
Bruger du almindeligt hvidt sukker skal du ælte længere tid for at få sukkeret opløst i massen. Lad eventuelt din dej hvile på køl, så du sikrer dig at sukkeret er opløst.

Temperatur på ingredienser – skal ingredienserne være stuetemperatur?

Ja! Lad dine ingredienser stå ved stuetemperatur en halv times tid, så du sikre dig, at ingredienserne, har samme temperatur.

Skal jeg rulle eller sprøjte kransekagen ud?

Når du laver et kransekagetårn eller anden udformning, skal dejen rulles.
Laver du kransekagestykker vælger du selv om du vil rulle eller sprøjte dem ud. Jeg gør begge dele alt efter hvilken form, jeg ønsker mine kransekagestykker skal have.
Bruger du sprøjtepose, skal du være opmærksom på at bruge en af stof, da en af plastik vil flække, da det kræver lidt kræfter at få den tunge dej gennem tyllen.

Skal kransekagedejen på køl inden udformning?

Lad din kransekage komme på køl før du former den, da den så er nemmere at arbejde med. Det samme gælder for dine kransekagestykker. Hvis du gerne vil sprøjte dine kransekagestykker ud behøver de ikke komme på køl.

Kransekagetårn opskrift, guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Bagning

Kransekage er en temperaturfølsom kage og det kræver derfor lidt ekstra opmærksomhed, når du bager den.

Hvordan er bagetid og temperatur?

Før du bager din kransekage, er det en god idé lige at lade den stå og tørre på køkkenbordet en times tid.
Bag din kransekage i 8-10 minutter ved 210-230 grader almindelig ovn. Husk ovne bager forskelligt, så det kommer an på hvor hårdt din ovn bager. Kig hellere til din kransekage lidt før, så du sikrer dig, at den ikke brænder på.
Bager din ovn hårdt, kan du med fordel bruge 2 bageplader under bagningen. På den måde undgår du at din kransekage bliver brændt i bunden, inden den får den fine lysebrune farve på toppen.

Hvornår er kransekagen bagt færdigt?

Når kransekagen er bagt, skal den være sprød udenpå og blød indeni.

Pyntning

Hvornår kan kransekagen pyntes?

Sørg for at dine kransekager er kølet helt ned før du pynter og eventuelt samler dit tårn.

Skal der chokolade i bunden af kransekagen?

Det er en smagssag om der kommes chokolade i bunden af din kransekage.
Der kommes som oftest chokolade under dine kransekagestykker, men det er meget forskelligt ved de klassiske kransekage toppe/ tårne.
Du kan sagtens samle dit kransekage tårn ved at sætte stykkerne på den våde glasur på ringen under.
Jeg bruger dog altid chokolade på både kransekagestykker og kransekageringe, da jeg synes det smager bedst. Jeg lader ringene tørre på hovedet med chokoladen inden jeg pynter med glasur og samler mit kransekagetårn.

Kransekagetårn opskrift, guide og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Opbevaring og frysning

Hvordan opbevares kransekage?

Laver du din kransekage samme dag, kan den godt tåle at stå ved stuetemperatur til den skal spises. Sørg for at komme en pose over eller opbevar den, så den holder på fugten.
Bager du den dagen før skal den på køl.

Hvor længe kan kransekage holde sig på køl?

Du kan opbevare din kransekage på køl i ca. 5 dage. Herefter vil den blive for tør.

Kan man fryse kransekage?

Ja – kransekage kan laves helt op til 6 måneder før og gemmes i fryseren. Tag den op 1 time før den skal spises. Du kan fryse din kransekage både med og uden glasur. Det er en smagssag.
Fryser du den før du pynter den, skal du huske at køle den helt af inden den kommes på frys.

Kan man fryse kransekage med glasur?

Ja det kan du godt. Sørg for at pakke dine kransekagestykker i en beholder, så de ikke klistrer sammen. Så undgår du at din glasur bliver ødelagt. Tag dine kransekagestykker ud af fryseren 1 time før de skal spises.
Du kan også sagtens fryse dit færdiglavede kransekagetårn med glasur på. Kom en pose om og sørg for det står stabilt i fryseren.
Fryser du din kransekage uden glasur, skal den ligeledes tø en times tid inden du pynter den.

Hvorfor skal kransekage i fryseren?

Det er en smagssag om kransekage, skal i fryseren. Når du fryser din kransekage tilfører du fugt til kagen og det giver den konsistens, som de fleste forbinder med en klassisk kransekage.

Fejlfinding

Der kan være forskellige årsager til, at din kransekage fejler. Her har jeg samlet lidt, så du bedre undgår at det sker igen.

Hvorfor revner min kransekage?

– Din kransekage vil revne, hvis den er for tør. Pas derfor på med at komme for meget flormelis eller sukker i dejen.
– Det kan også være fordi du bager den for længe. Derved fordamper for meget af fugten og kransekagen vil derfor revne. Sæt temperaturen lidt op og bagetiden lidt ned.
– Du kan også opleve at din kransekage revner en smule ved bagning, men at revnerne lukker sig igen, når den køler af, da varmen får kransekagen til at udvide sig.

Hvorfor flyder min kransekage ud?

Hvis dine kransekager flyder ud, har du enten kommet for meget æggehvide i eller bagt ved for lav temperatur.
Kransekage er en meget temperatur følsom kage og da ovne bager forskelligt, kan det være svært at skrive en præcis temperatur i en opskrift. Det kræver kendskab til ovnen.

Hvorfor bliver min kransekage brændt i bunden?

Da kransekagen står på en plade der bliver varm, vil denne plade tilføre mest varme til bunden af din kransekage. Derfor kan du komme to plader under, så varmen bliver fordelt på flere flader og dermed ikke brænder bunden af kransekagen så hårdt.

Kransekagetop – opskrift, guide og vejledning

Det er slet ikke så svært at lave dit eget kransekagetårn. Husk at lade dejen hvile på køl inden du former den til dine ringe, da den så er nemmere at arbejde med og du samtidig sikrer at al sukkeret er opløst.

Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
Kransekagetårn trin for trin
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk
Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
Kransekagetårn tin for trin
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Nederst på siden her, har jeg samlet opskrift, guide og vejledning i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.

Sådan samler du dit kransekagetårn – video

Kransekage med smag

Ud over kransekagetoppen laver jeg gerne lidt forskellige kransekagestykker med smag. Det gør jeg både fordi, at jeg godt kan lide, at der er lidt at vælge imellem, men også fordi, at det smager godt.

Jeg laver gerne en grunddej og så laver jeg følgende smage:

  • Almindelige kransekagestykker
  • Hindbærkransekage
  • Appelsinkransekage med nougatmidte
  • Kransekage med tranebær og hvid chokolade.
Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

Opskrifterne kan du finde lige her:


Med ovenstående tips og tricks, video og fejlfindingsguide burde du være klædt godt på til at lave din helt egen hjemmelavet kransekage.

Opskriften på mit kransekagetårn finder du herunder i en fin printvenlig version.

Rigtig god fornøjelse.

Signatur

Her finder du mig

Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.

Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca 

På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.

Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.

Kransekagetårn / kransekagetop

Her får du opskrift, guide og vejledning til at lave dit eget kransekagetårn. Print opskriften og tag den med i køkkenet, så har du hele tiden din guide ved hånden.

Ret: Kage
Antal: 10 personer
Forfatter: Home by Bianca
Ingredienser
  • 500 g marcipan
  • 160 g flormelis
  • 1 æggehvide (30 gram)
Glasur
  • 150 g flormelis
  • 1 æggehvide (30 gram)
Sådan gør du
  1. Ælt marcipan, flormelis og æggehvider sammen.

    Dejen kan både æltes i hånden og på maskine. Da der bruges flormelis kommes alle ingredienser i på samme tid.

  2. Massen kan godt være lidt klistret efter æltning, men kom den på køl ½-1 time og den er fast og til at arbejde med uden at den klistrer på fingrene.

Udrulning
  1. Del din kransekage i 2 og tril dem til pølser med ca. 2,5 cm i diameter.

  2. Skær dem i stykker af 7, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 cm.

    Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
  3. Den mindste trilles til en kugle og trykkes flad – det er kransekagetårnets top.

  4. Herefter samler du hver pølse forsigtigt til en cirkel, som du trykker op i midten, så den danner en lille top (en trekant).

    Hjemmelavet kransekage - opskrift og vejledning
  5. Tag et skærebræt og pres forsigtigt på toppen, så du får en mere plan overflade, som ringen ovenover kan stå på.

  6. Der vil være lidt kransekagemasse tilbage. Lav det til små kransekagestykker af 5 cm og lav ligeledes en lille top, så de former en lille trekant.

  7. Bag ved 210-220 grader almindelig ovn i 8-10 minutter til de har fået lidt farve på toppen.

  8. Når kransekage ringene er kølet af, er de klar til at du samler dit tårn.

    Du bestemmer selv om der skal chokolade på bunden af dine ringe. Tårnet kan sagtens samles alene med glasur.

  9. Hvis du vil have chokolade i bunden skal den dyppes før du kommer glasur på og samlet tårnet.

Glasur
  1. Rør ingredienserne sammen til du har en ensartet glasur og kom den i en sprøjteposemed et lille hul eller en lille tyl.

Samling af tårnet
  1. Start med at sætte den største ring på en tallerken.

  2. Kom glasuren i en sprøjtepose med en tyl med lille hul i.

  3. Kør nu glasur frem og tilbage på ringen, så du får det karakteristiske mønster.

  4. Sæt straks den næste ring ovenpå, så glasuren fra ringen under bruges til at lime de to stykker sammen.

  5. Gentag med glasuren på næste ring.

  6. Gør det til du har samlet alle ringe og sæt til sidst toppen på og lav en lille blomst.

  7. Pynt dit tårn med marcipan blomster, krymmel, nytårspynt eller hvad du har lyst til. Pynten limes på med en lille klat glasur.

Hjemmelavet kransekagetårn trin for trin
Foto: Bianca – HomebyBianca.dk

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Opskrift Vurdering