Kransekage – en grunddej 4 slags. Sådan laver du nemt en portion kransekagemasse med lækre smagsvarianter.
Jeg elsker at eksperimentere i mit køkken og årets kransekage er ingen undtagelse. Samtidig er det også vigtigt med genkendelse, så jeg har sørget for et almindeligt kransekagestykke som kontrast til legen med smagene.
Ligesom sidste år har jeg valgt at tage udgangspunkt i en portion kransekagemasse, som efterfølgende er blevet delt i 4. Sidste år havde jeg fokus på at få prøvet lidt teknikker af, som jeg ikke tidligere har forsøgt mig med og jeg fik samtidig leget lidt med smagen. Det kom der disse fire forskellige slags ud af: Almindelige kransekagestykker, Kransekage med nougatmidte, Kransekage med pistaciemasse og Hindbærkransekage. Du finder opskrifterne lige her:4 slags kransekage – 1 dej.
I år er to af mine kransekager klassikere hjemme hos os. Der er de almindelige kransekagestykker, men jeg har også holdt mig til mine hindbærkransekager, som efterhånden er blevet en fast del af nytåret.
Derudover har jeg leget lidt med smagen. Det blev derfor til 2 nye smage: Appelsinkransekage med nougatmidte og Kransekage med tranebær og hvid chokolade.
Du skal selvfølgelig ikke snydes for en opskrift, så den får du lige her:
Grundopskriften til de 4 kransekagestykker
600 g marcipan
250 g flormelis
2 æggehvider
Der bliver ca. 900 g kransekagemasse. Er kransekagemassen for klistret tilsættes en smule mere flormelis, til den har den rette konsistens. Dette gøres også ved de enkelte kransekage typer, da de ekstra ingredienser også er med til at gøre dejen klistret.
Almindelige kransekagestykker, ca. 15 stk
250 g kransekagemasse
Du kan enten sprøjte dem ud med en sprøjtepose eller trille dem til små stykker af 5 cm.
Tryk dem sammen, så de danner en trekant.
Hindbærkransekage, 15-20 stk
200 g kransekagemasse
1,5 tsk hindbærekstrakt
Skallen fra ½ lime
Evt. lidt ekstra flormelis
Pynt: Skovbær knas eller lidt frysetørrede hindbær
Riv skallen fra limen og bland det hele sammen. Tilsæt evt. lidt ekstra flormelis, hvis dejen bliver for klistret.
Jeg har i år trillet dem til kugler og trykket dem flade på toppen med drys på. De andre år er massen kommet i en sprøjtepose og trykket ud i små toppe med frysetørrede hindbær. Så det er helt op til dig, hvad du gerne vil bruge.
Appelsinkransekage med nougatmidte, 18 stk
250 g kransekagemasse
Skallen fra ½ appelsin
50 g nougat
Gem evt. lidt appelsinsaft til glasuren
Riv skallen fra appelsinen og bland den sammen med kransekagemassen
Tril massen til små kugler og tryk hul i midten.
Kom små kugler nougat i midten.
Når du laver glasur efter bagning, kan du tilføje lidt appelsinsaft, men det kan sagtens undværes, da der er rigeligt med smag i selve kransekagen.
Kransekage med tranebær og hvid chokolade, 10-15 stk
200 g kransekagemasse
2 spsk hakkede tørrede tranebær
40 g hvid chokolade
Den her drillede mig lidt, men de smager fint.
Tril kransekagemassen til kugler og tryk et hul i midten.
Smelt den hvide chokolade og kom de hakkede tranebær i. Lad den køle lidt og kom det i en sprøjtepose. Kom massen i midten af kransekagen.
Bagning
Det hele bages ved 210 grader i ca. 10-12 minutter.
Lad det hele køle af.
Pyntning:
Dyp bunden af nedenstående i tempereret mørk chokolade:
Almindelige kransekagestykker
Hindbærkransekagerne
Appelsinkransekage med nougatmidte
Jeg har valgt ikke at komme mere chokolade på kransekagen med tranebær og hvid chokolade, for ikke at tage smagen fra midten.
Lad stykkerne tørre og pynt med royal icing.
Royal icing:
Æggehvide
Flormelis
Kom en æggehvide i en skål og tilsæt flormelis lidt ad gangen indtil glasuren danner toppe, som kan blive stående. Kom det i en sprøjtepose og sprøjt fine snirkler på De almindelige kransekagestykker og Appelsinkransekagerne med nougatmidten.
Jeg har tilføjet lidt appelsinsaft til min royal icing, som er kommet på Appelsinkransekagerne med nougatmidte, men det er slet ikke nødvendigt, da kagerne smager rigtigt fint af appelsin.
Med denne opskrift kan du servere 4 forskellige lækre små kransekagestykker med gode smage: Almindelige kransekagestykker, Hindbærkransekage, Appelsinkransekage med nougatmidte, Kransekage med tranebær og hvid chokolade
- 600 g marcipan
- 250 g flormelis
- 2 past. æggehvider
- 250 g kransekagemasse
- 200 g kransekagemasse
- 2 spsk frysetørret hindbær pulver (blend eventuelt frysetørrede hindbær fint)
- ½ skal fra økologisk lime
- Evt. lidt flormelis
- Pynt: Skovbær knas eller lidt frysetørrede hindbær
- 250 g kransekagemasse
- ½ skal fra økologisk appelsin
- 50 g nougat
- Gem evt. lidt appelsinsaft til glasuren
- 200 g kransekagemasse
- 2 spsk hakkede tørrede tranebær
- 40 g hvid chokolade
-
Der bliver ca. 900 g kransekagemasse. Er kransekagemassen for klistret tilsættes en smule mere flormelis, til den har den rette konsistens. Dette gøres også ved de enkelte kransekage typer, da de ekstra ingredienser også er med til at ændre dejens konsistens.
-
Du kan enten sprøjte dem ud med en sprøjtepose eller trille dem til små stykker af 5 cm.
-
Tryk dem sammen, så de danner en trekant.
-
Riv skallen fra limen og bland det hele sammen. Tilsæt evt. lidt ekstra flormelis, hvis dejen bliver for klistret.
-
Jeg har i år trillet dem til kugler og trykket dem flade på toppen med drys på. De andre år er massen kommet i en sprøjtepose og trykket ud i små toppe med frysetørrede hindbær. Så det er helt op til dig, hvad du gerne vil bruge.
-
Riv skallen fra appelsinen og bland den sammen med kransekagemassen.
-
Tril massen til små kugler og tryk hul i midten. Kom små kugler af nougat i midten.
-
Når du laver glasur efter bagning, kan du tilføje lidt appelsinsaft, men det kan sagtens undværes, da der er rigeligt med smag i selve kransekagen.
-
Tril kransekagemassen til kugler og tryk et hul i midten.
-
Smelt den hvide chokolade og kom de hakkede tranebær i. Lad den køle lidt og kom det i en sprøjtepose. Kom massen i midten af kransekagen.
-
Det hele bages ved 210 grader i ca. 10-12 minutter.
-
Lad det hele køle af.
-
Dyp bunden af nedenstående i tempereret mørk chokolade:
-
Almindelige kransekagestykker, Hindbærkransekagerne, Appelsinkransekage med nougatmidte
-
Jeg har valgt ikke at komme mere chokolade på kransekagen med tranebær og hvid chokolade, for ikke at tage smagen fra midten.
-
Lad stykkerne tørre og pynt med royal icing.
-
Det skal du bruge: Past. æggehvider og flormelis
-
Kom en æggehvide i en skål og tilsæt flormelis lidt ad gangen indtil glasuren danner toppe, som kan blive stående. Kom det i en sprøjtepose og sprøjt fine snirkler på De almindelige kransekagestykker og Appelsinkransekagerne med nougatmidten.
-
Jeg har tilføjet lidt appelsinsaft til min royal icing, som er kommet på Appelsinkransekagerne med nougatmidte, men det er slet ikke nødvendigt, da kagerne smager rigtigt fint af appelsin.
7 Comments
Pia (KreativePips)
30. december 2017 at 11:27Uhh den med appelsin lyder lækkert, dem må jeg prøve til næste år – i år står den på købe-kransekage hos svigerfar
Home by Bianca
30. december 2017 at 11:48Den er seriøst god. Ligger helt klart blandt favoritterne sammen med den med hindbær ? rigtig godt nytår til jer ?
Agnethe Vinther Thorsen
30. december 2017 at 21:19Ja lækre ser de ud! Her holder vi os til den sukkerfrie version i år ?
Home by Bianca
2. januar 2018 at 21:19Du er altså sej. Jeg skal vist også skrue ned for sukkeret, men slippe det helt kan jeg ikke.
Orangecurd med lime - Home by Bianca
26. december 2018 at 11:25[…] gløgg, som du finder opskriften på her: Hvid gløgg med appelsin, mine kransekagestykker: Kransekager 2017 – en grunddej 4 slags og Marcipankugler med […]
Godt nytår 2018/2019 – Kreative Pips
17. februar 2019 at 13:17[…] lavede en halv portion af Biancas kransekagemasse, og halvdelen blev til appelsinstykker med nougat (jeg brugte revet appelsinskal fra Dr. Oetker, og […]
Nytår 2019/2020 -
30. december 2019 at 18:04[…] Året synger på sidste vers, og for første gang i mit liv skal jeg til kæmpe fest nytårsaften. Jeg glæder mig til at holde nytår i selskab med min tidligere kollega og en masse andre festglade mennesker. Men det betyder også at jeg intet skal gøre klar til nytårsaften. Alligevel har jeg (som altid) bagt kransekage til mine forældre. Jeg elsker virkelig kransekage, og det er en af de bedste ting ved nytårsaften. Lige som sidste år brugte jeg igen Biancas lækre opskrift. […]