Vil du gerne lave burgerboller med surdej, så finder du den bedste opskrift lige her.
Herhjemme kan vi rigtig godt lide burger. Derfor er der også stærke meninger om, hvordan sådan en burgerbolle skal være.
Vi er ikke i tvivl om at klassikeren med durummel er vejen frem.
Til gengæld har jeg eksperimenteret lidt med at bruge surdej i min opskrift og de her lækre surdejs burgerboller, slår altså dem uden surdej med flere længder.
Med denne opskrift får du en lækker blød bolle med masser af smag.
Hvis du undrer dig over at der også er gær i opskriften, vil jeg anbefale dig at læse mit afsnit ‘Gær eller surdej – et eksperiment’ herunder.
Jeg deler opskriften nederst i indlægget i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Jeg har selvfølgelig også en opskrift på klassiske burgerboller med durummel bagt kun med gær til de dage hvor det skal gå stærkt.
Find opskriften her:
Gær eller surdej – et eksperiment
Når nu vi er lidt burger entusiaster herhjemme, har jeg været i gang med at eksperimentere lidt med det der surdej i burgerbollen.
Derfor har jeg både bagt burgerboller kun med gær, burgerboller med gær og surdej og burgerboller kun med surdej.
Når nu jeg netop har givet min opskrift titlen: ‘De bedste koldhævede burgerboller med surdej’ og alligevel bruger en smule gær, er der nemlig en grund til det.
Et eksperiment – sammenligning
Ingen tvivl om at et godt surdejsbrød er helt fantastisk, men når man har en helt klar mening om, hvordan en burgerbolle skal smage, så må jeg jo udelukke alt.
For mig er det den bedste type burgerboller, da de er luftige og lette. Ligesom en klassisk burgerbolle skal være.
Derfor har jeg bagt min klassiske burgerbolle opskrift med gær, som du finder her: De bedste luftige og lette burgerboller
Samtidig forsøgte jeg mig med, at bage burgerboller kun på surdej, for at smage forskellen og få en idé om konsistensen.
Sidst men ikke mindst bagte jeg min opskrift her, for at kunne lave en god sammenligning.
Mon du kan gætte hvilken, der er hvad?!
Et eksperiment – min vurdering
Fra toppen og ned:
- Den med færrest lufthuller er den klassiske bagt kun med gær – den finder du opskriften på her: De bedste luftige og lette burgerboller
- Bollen midt i mellem er den du får opskriften på i det her indlæg.
- Den med de største lufthuller er burgerbollerne bagt kun med surdej. De er bagt ud fra min opskrift her på siden, men uden gær og med 2 dl surdej. De er ikke sat på køl, men har fået lov at hæve på køkkenbordet til næsten dobbelt størrelse – det tog ca. 10 timer og varierer afhængig af aktiviteten i din surdej.
Den klassiske burgerbolle med durummel.
Burgerbolle bagt med surdej og gær – find opskriften nederst på siden.
Burgerbolle bagt kun på surdej.
Burgerbollen bagt kun med surdej fik den klassiske seje krumme, som kendetegner et surdejsbrød. Så ingen nyhed der. Den smager også ligesom en surdejsbolle skal gøre, men for mig var det ikke en burgerbolle. De blev i stedet spist som morgenboller.
Bollen bagt kun med gær er en skøn klassiker, når det skal gå stærkt. Den vil altid være at finde hos os, de dage hvor jeg ikke har tid til den lange hævetid.
Burgerbollerne bagt med både surdej og gær, smager nu alligevel allerbedst og jeg er stor fan, af at tilføje surdejen for både smag og ekstra luftighed.
Find min surdejs opskrift med guide lige her:
Burger fredag
I en periode havde vi herhjemme indført burger fredag.
Min mand elsker burger og da vi efterhånden havde smagt mange gange på den klassiske cheeseburger, måtte vi i gang med lidt andre versioner.
Derfor har jeg også gerne en gang burgerboller i fryseren og her er jeg ikke længere i tvivl om hvilken opskrift, der skal bruges.
Glutentesten og våde deje
Denne dej er en våd dej og det giver altså bare de bedste saftige og bløde burgerboller.
Glutentesten sådan gør du
Vil du gerne vide hvordan du laver glutentesten viser jeg det herunder i en video.
Det er vigtigt at dejen har samlet sig godt om dejkrogen. Det sker efter ca. 10 minutter ved høj hastighed (se mere i opskriften).
Sådan arbejder du med våde deje
Når jeg arbejder med våde deje bruger jeg først og fremmest 2 dejskrabere.
Jeg er ikke ret god til at få dej på fingrene, så for mig er det den perfekte løsning, når jeg skal bage.
Hvordan jeg bruger de to dejskrabere viser jeg herunder i en video.
Som du kan se i videoen samler jeg bunden af bollerne med fingrene og jeg trykker bollerne flade, men derudover er det mine dejskrabere, der gør al arbejdet.
Opskriften på de lækre bløde, saftige og nemme burgerboller finder du nederst i indlægget i en fin printvenlig version.
Vil du gerne se flere opskrifter med surdej, så finder du dem lige her: #surdej
Jeg har også samlet opskrifterne på mine brød og boller lige her: Brød / Boller
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Med denne opskrift får du lækre, bløde og luftige burgerboller.
- 2 dl surdej (find link til opskrift på surdej længere oppe i dette blogindlæg)
- 5 dl lunkent vand
- 5 g gær
- 10 g salt
- 1 dl yoghurt naturel
- 300 g durummel
- 400 g hvedemel jeg bruger tipo00 (du kan også bruge lidt mere mel, hvis du vil have en fastere dej)
- 1 æg
- 1 håndfuld sesamfrø
-
Kom surdej og vand i en skål og rør det godt sammen. (her kan du med fordel bruge din røremaskine).
-
Smuldr gæren i blandingen i skålen og rør den godt ud.
-
Tilsæt salt og yoghurt naturel og rør det forsigtigt sammen.
-
Tilsæt herefter durummel og hvedemel og rør først ved lav hastighed, så dejen samler sig.
-
Herefter rører du i ca. 10 minutter.
Når dejen samler sig om dejkrogen, laver du glutentesten og ser om den har fået et fint netværk.
Dejen vil være en ensartet masse, men lidt flydende.
(Jeg deler en video længere oppe i blogindlægget hvor jeg viser hvordan testen udføres)
-
Kom dejen i en skål smurt med olie og sæt låg på.
-
Lad den hvile 1 time på køkkenbordet inden du sætter den i køleskabet til dagen efter.
-
Tag dejen ud af køleskabet en halv time før den skal bruges.
-
Kom mel på bordet og hæld dejen ud.
Dejen vil stadig være flydende.
-
Del dejen i 12 stykker med en dejskraber og stram dejen op.
(Jeg deler en video længere oppe i blogindlægget hvor jeg viser hvordan jeg arbejder med våde deje)
-
Sæt bollerne på to bageplader og efter 5 minutter tager du lidt mel på hænderne og trykker dem flade.
Du kan også komme et stykke bagepapir ovenpå bollerne og en bageplade. Her vil vægten hjælpe med at bollerne ikke hæver opad.
-
Lad bollerne efterhæve i 25 minutter under et viskestykke.
-
Pensl dem med sammenpisket æg og drys med sesam.
-
Bag bollerne i ovnen ved 200 grader varmluft (brug gerne damp) i 12-15 minutter.
Vil du gerne have damp uden at have dampfunktion i ovnen kan du komme en bradepande i bunden af din ovn mens den varmer op. Når ovnen og bradepanden er varm kommer du et koldt glas vand i bradepanden og skynder dig at lukke ovnlågen.
Forskellige burgere fra vores burgerfredag
Juli 2018
4 Comments
Cecilie
8. maj 2020 at 14:16Kan man bruge andet end æg? Fx erstattes æg ofte med knuste hørfrø eller chiafrø, der her trukket i vand.
Mvh Cecilie 🙂
Home by Bianca
9. maj 2020 at 10:29Hej Cecilie. Jeg har ikke forsøgt, så det kan jeg desværre ikke svare på.
Tina Machmüller
2. november 2023 at 18:25De ser gode ud. Hvor mange gram er 2 dl surdej i din opskrift?
Home by Bianca
13. november 2023 at 9:14Mange tak. Jeg har faktisk ikke vejet det. Det er lidt forskelligt hvor tyk min surdej bliver og det kan ændre lidt på tyngden. Så jeg måler altid bare af.