Find min opskrift på frikadeller med havregryn lige her – en rigtig klassiker
Det må helt klar været en fejl, at jeg ikke før har fået min opskrift på frikadeller med havregryn skrevet ned. Det er en rigtig klassiker og jeg kan huske at frikadeller var noget af det første, som jeg lærte at lave.
Hjemme hos os har vi altid puttet havregryn i. Det synes vi gør frikadellerne mere luftige. Du kan også sagtens bruge rasp eller brødkrummer i stedet.
Min opskrift på frikadeller med havregryn finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version.
Frikadelle fakta
En frikadelle er en kødbolle, som er stegt på en pande eller i ovnen.
Traditionelt bruges der grisekød eller en blanding med kalv og flæsk.
Nej. Selvom vi godt kan lide at opfatte det som en dansk ret, er det en ret, der findes i en eller anden form i de fleste lande.
Rå fars skal tilberede samme dag.
Ægget i farsen bruges som bindemiddel, der sørger for at farsen samler sig.
Frikadeller skal typisk steges på en varm pande i 5-6 minutter på hver side, så de får en flot og mørk stegeskorpe.
Ja det kan du sagtens. Form din fars og kom frikadellerne på en bageplade med bagepapir og steg dem i ovnen.
Færdige frikadeller kan holde 3-4 dage i køleskabet i en lufttæt beholder.
Ja det kan du sagtens. Der findes ikke noget bedre end en lun frikadelle.
Ja du kan sagtens fryse færdige frikadeller i en lufttæt beholder.
Frikadeller med havregryn eller uden?
Du bestemmer faktisk helt selv om du vil have havregryn i dine frikadeller. Jeg synes at havregrynene er med til at give en saftigere frikadelle, da havregrynene hjælper med at holde på væden. Du kan dog også sagtens undlade havregrynene og i stedet bruge brødkrummer, rasp eller mere mel.
Frikadeller med æg eller uden?
Æggene er med til at binde farsen sammen, men du kan nu sagtens lave en god frikadellefars uden æg. Det kan så være du skal tilføje lidt mere væske, for at få dejen til at samle sig ordenligt.
Frikadeller med mælk eller uden?
Kan du ikke tåle mælk eller har du glemt at købe det, så kan farsen også sagtens røres uden. Du bestemmer selv om det skal være vand fra vandhanen, vand med brus, bouillon, plantemælk eller lidt juice.
Bemærk at juicen kan give smag til din fars. Selv har jeg prøvet at lave den klassiske Delle Kaj opskrift med rød sodavand og det var ikke populært herhjemme. De smagte kun af rød sodavand.
Hvornår skal vi spise?
Frikadeller kan spises både til aftensmad som tilbehør til kartofler, salat eller stegte grøntsager, men en skøn rugbrødsmad med en lun frikadelle kan også noget.
Faktisk er frikadeller en af de retter, som jeg tror der bliver serveret mest hos børnefamilierne. Altså ud over spaghetti og kødsovs.
Herhjemme laver vi gerne en større portion og så er der både til aftensmad og madpakkerne i den kommende uge.
Fordelen ved frikadeller er også, at du nemt kan fryse en rest ned og så er der til en nem frokost eller aftensmad en anden dag.
Tilbehør til din frikadellemad
Det kan godt være vi ikke kan tage æren for, at have opfundet frikadellen, men jeg tror vi er et af de få lande, som virkelig sætter pris på en god klassisk frikadellemad.
Ud over at frikadellen serveres på rugbrød, er der dog meget delte meninger om hvad sådan en mad ellers skal bestå af. Spørger du mine børn, skal frikadellen slet ikke på rugbrødet, men bare spises som en god lun hånd delle.
Her får du lidt forslag til tilbehør og topping til din frikadellemad.
- Remoulade
- Syltede agurker
- Rødbede
- Rødkål
- Syltede rødløg
Frikadeller med havregryn – video
Frikadeller med havregryn
Opskriften på mine frikadeller med havregryn finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Jeg har samlet lidt gode fif og inspiration til at give dit eget præg på at lave frikadeller, der passer lige til din familie, herover.
Tilføj den væde, som du har hjemme og alle kan tåle (se eksempler længere oppe) og brug eventuelt brødkrummer, rasp eller mere mel i stedet for havregryn.
Vil du gerne se flere opskrifter med svinekød, har jeg samlet dem lige her: #Svinekød
Find flere idéer til frokost/snacks lige her: Frokost/snacks
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Her finder du en skøn og nem opskrift på frikadeller med havregryn.
Som væde kan du nemt erstatte mælken med vand, både med og uden brus, plantemælk eller juice (husk juice kan afgive smag til farsen)
Havregrynene er med til at holde på væden, så du får en god saftig frikadelle, men de kan sagtens erstattes med brødkrummer, rasp eller mere mel.
- 500 g hakket grisekød eller hakket gris og kalv
- 1 løg
- 1 håndfuld persille (kan udelades)
- 1 dl havregryn (50 g)
- ½-1 dl mælk
- 1 dl mel (50 g)
- 2 æg
- Salt og peber
- Olie til stegning
-
Kom kødet i en stor skål.
-
Pil og hak løget fint (jeg har brugt et rødløg, men du kan sagtens bruge et almindeligt løg).
-
Hak persillen fint (eller klip den med en saks) og tilføj til farsen.
-
Tilføj havregryn.
-
Tilføj mel.
-
Tilføj æg.
-
Hæld mælken ved.
-
Tilføj salt og peber.
-
Rør dejen sammen med dejkrogene på en el-pisker.
-
Varm en pande op og kom olie på panden.
-
Sæt små klatter fars på på panden og steg dem på hver side i 5-6 minutter til de har en sprød skorpe. Bliv ved til alle frikadeller er stegt.
-
Du kan også stege frikadellerne i ovnen. Kom din frikadellefars på en bageplade med bagepapir og bag ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter.
No Comments