Sådan kommer du godt i gang med at food preppe
Vil du gerne have mere tid i hverdagen og samtidig få en sund og varieret kost – så kan food prep være vejen frem.
Før vi gik igang med food prep herhjemme blev det ofte hurtig løsninger. Vi havde altid pomfritter i fryseren og masser af forskellige kødpakker, men det grønne blev glemt.
Herunder har jeg samlet gode råd, eksempler og opskrifter til at gøre det nemmere for dig, hvis du gerne vil igang med food prep.
STEP 1 – Madplaner
For en del år siden gik vi igang med at lave madplaner. Det løste vores problem med at skulle nå at hente børn og handle efter arbejde. Desværre løste det ikke vores problem med retter, der ofte tog en del tid at forberede.
Vil du gerne have inspiration til lidt hurtige nemme hverdagsretter, så samler jeg mine opskrifter under ‘Aftensmad’. Her finder du en god blanding af nem og sund hverdagsmad og lidt til de dage, hvor du har god tid.
STEP 2 – Hvad kan du food preppe?
-Altså hvad kan du lave på forhånd?
Start med at kigge din madplan igennem
F.eks. kan kødsovs bruges til forskellige retter. Lav kødsovs til flere dage og fordel til de første dage i køleskabet og frys resten.
Lav grøntsagstave klar, vask tomaterne, skær blomkål og broccoli i mindre buketter.
Jeg bruger vakuumbeholdere fra Zwilling, som sørger for at holde maden frisk længere og samtidig kan tåle at komme både i opvaskemaskine, mikroovn, køleskab og fryser ned til -20° C. De også ovnfaste op til 180° C – dog uden låg. Find dem her (reklamelink): Køb ‘Zwilling Fresh & Save vakuumbeholdere’ her
Sådan food prepper jeg
Grønt
Vi har altid gulerodsstave, snackpeber, broccoli, cherrytomater, spidskål osv. klar i bøtter i køleskabet.
Skyl, hak, skræl og snit – så er du godt forberedt.
Det meste kan holde sig i en lufttæt bøtte med en smule vand i bunden, så det får fugt.
Vil du gerne have dampet din broccoli lidt, så nøjes med at dampe noget af det, så du har til de første par dage. Når først du har skåret dit broccoli i mindre buketter, er det nemt at dampe lidt mere i løbet af ugen.
Brød
Vil du gerne selv lave dit brød eller grøntsagsbrød, kan du med fordel lave en portion og fryse ned, så det er nemt at tage lidt op ad gangen.
Jeg laver gerne en ekstra stor portion grøntsagsbrød, da der skal hakkes en del broccoli og blomkål og det synes jeg er nemmere at få gjort på en gang.
Find min opskrift på blomkålsbrød lige her (du kan sagtens udskifte blomkål med f.eks. broccoli). https://www.homebybianca.dk/blomkaalsbroed/
Vil du også gerne have hjemmebagt rugbrød, kan du starte med at gøre din dej klar, så den kan stå og hæve, mens du forbereder det øvrige.
Det samme gælder for brød og boller.
Jeg laver selv burgerboller, forskellige grovboller, flutes osv. i større portioner og fryser ned til travle dage.
Find opskrifter på brød og boller lige her:
https://www.homebybianca.dk/category/opskrifter/broed-boller/
Morgenmad
Jeg kan godt lide at lave min egen müsli og have stående i et glas, så det er klar.
Det kan sagtens holde sig et par uger, så det laver jeg ca. hver anden weekend.
Jeg bruger også gerne resterne fra sidste uges rugbrød i enten nye boller eller til en gang rugbrudsmüsli.
Snacks
For mig er det en fordel at have lidt snacks klar, når den lille sult skal stilles.
Ud over føromtalte grøntsags stave, laver jeg gerne lidt andre snacks:
- Nøddeblanding – vil du gerne gære det nemt og ikke ende med de samme kedelige nødder, så kan du lacve en blanding med det du godt kan lide. Du kan også lave en portion saltmandler, det er nemt: https://www.homebybianca.dk/saltede-mandler-en-lille-snack/
- Hjemmelavede kakaofrugtstænger – jeg elsker chokolade og er mine hjemmelavede kakaofrugtstænger et godt alternativ. https://www.homebybianca.dk/hjemmelavede-kakao-frugtstaenger/
- Knækbrød – det smager skønt og er samtidig let at lave. Det giver også lidt ekstra luksus i hverdagen, at kunne finde sit eget hjemmebagte knækbrød frem. Du kan selvfølgelig sagtens købe knækbrød, men jeg synes faktisk det hjemmebagte smager bedre. https://www.homebybianca.dk/knaekbrod-med-surdej/
Pesto, tapanader, humus og dressinger
Det er nemt at lave sin egen dyppelse. Samtidig er det også nemt lige at hive frem som et ekstra pift til aftensmaden.
Brug det også som dyppelse til dine grøntsagsstave eller som pålæg på dit brød.
Jeg laver altid pesto, oliventapanade og humus klar i større portioner, men fryser en del af det ned, så det er nemt at give frem. Så skal du heller ikke lave en ny portion hver uge.
Brug silikone muffinforme til at fryse i. Det giver en god passende størrelse, når du skal bruge det. Når det frosset kan du tage det ud af formene og gemme det i en større bøtte i fryseren
Dressinger laver jeg altid gerne som forskellige oliedressinger. Dem kan du have stående i små flasker, så de hurtigt kan stilles på brodet til aftensmaden eller hældes over en salat.
Sylteglas
Vil du gerne spare lidt penge i hverdagen, kan det være en fordel at handle efter sæson. Her er det altid en god idé at sylte, så råvarerne kan strække sig længere. Jeg sylter f.eks. rødløg og agurk og det kan holde sig længe på køl.
Find opskrifterne her: Syltede agurker og syltede rødløg
Supper
Herhjemme har vi ofte en suppe i fryseren til de travle dage eller hvis vi bliver ramt af sygdom. Det er en god måde at få brugt dine rester til en god suppe, som samtidig gør hverdagen nemmere eller lindre en øm hals.
Find opskrifterne her: Ærtesuppe med grønkål og kyllingesuppe
Køkkenudstyr
Det her køkkenudstyr kan jeg ikke undvære når jeg food prepper (reklamelinks):
- Stavblender (gerne af metal, så den kan komme i de varme supper) Køb ‘Bosch Stavblender’ her
- Foodprocessor (med stor skål, så der kan hakkes meget på en gang) Køb ‘Kenwood MultiPro Foodprocessor’ her
- Håndmixer Køb ‘KitchenAid classic håndmixer’ her
- Røremaskine Køb ‘Kenwood Chef XL’ her
- Vakuumbeholdere, der både tåler opvaskemaskine, mikroovn, køleskab og fryser ned til -20° C. De også ovnfaste op til 180° C – dog uden låg Køb ‘Zwilling Fresh & Save vakuumbeholdere’ her
Opsamling – Food prep
Nu tror du sikker at jeg bruger hele min weekend på at gøre mad klar til den kommende uge.
Det gør jeg ikke!
Som du kan se i ovenstående kan en del forberedes til flere uger. Derfor er det ikke alt jeg laver hver uge.
Istedet kigger jeg lige fryseren og køkkenskabene igennem og finder ud af hvad der mangler.
Ved at gøre mere klar ad gangen kan jeg også nyde min weekend.
Tag børnene med i køkkenet
Har du børn kan du med fordel tage dem med i køkkenet, når du går igang med at food preppe. På den måde bliver det til en fælles aktivitet, hvor alle kan være med.
Børn kan sagtens skrælle gulerødder, skære peberfrugt ud blande dressinger med lidt hjælp.
Nem aftensmad og frokost
Vil du gerne forsøge, men har brug for at blive guidet lidt mere første gang.
Så har jeg lavet en guide til aftensmad, hvor du laver 5 retter på en gang. Kommer de enkelte portioner i vakuumbeholdere eller fryser ned.
Til frokost kan du lave lækre pastasalater, som nemt kan pakkes hurtigt sammen.
Er du klar til food prep?
Jeg håber, at du er blevet inspireret til selv at forsøge dig med food prep. Husk det er ikke så vigtigt at alt er 100 % klar. Det vigtigste er, at skabe overblik.
Start med at få styr på frokosten til 3 dage og tilpas derefter. Måske er det slet ikke dig at food preppe til en hel uge, men i stedet bruger du 2 dage om ugen.
Du skal gøre lige hvad, der passer bedst hjemme hos dig.
Rigtig god fornøjelse.
Ingrediensliste A-Å
Har du rester i køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å lige her:
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
No Comments