Focaccia brød er et nemt og lækkert madbrød, som du kan pynte lige som du vil
Vil du gerne imponere dine gæster eller bare synes det er hyggeligt, at pynte lidt. Så er det her focaccia brød den perfekte løsning.
Brødet er nemt og enkelt at lave og så kan du tilsætte smag og pynt lige efter humør.
Det eneste du ikke kan undvære er en god olivenolie og salt af god kvalitet. Jeg bruger Læsø salt, men du kan bruge en salt lige efter din smag. Du kan for eksempel lave din helt egen kryddersalt og på den måde tilføje mere smag til dit brød.
Opskriften på mit focaccia brød sammen med vejledning til hævetider finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Focaccia brød – fakta
Focaccia brød er et italiensk brød. Det minder meget om en pizzabund.
Focaccia brød kan spises til de fleste retter. Brug det i stedet for flutes til en lækker suppe eller som brød til tapas. Du kan også nemt lave en lækker sandwich med foccacia brød.
Afhængig af topping kan focaccia brød være en stor smagsoplevelse i sig selv. Du kan derfor sagtens spise brødet for sig selv. Derfor er det en god idé at tænke over hvad du skal spise til dit focaccia. Du vil dog altid skulle bruge olivenolie og salt for at give brødet den helt rigtige focaccia smag.
Find idéer til topping herunder.
Et perfekt focaccia brød er luftigt, med blød og saftig midte og gyldent på toppen med en smag af olivenolie og salt.
For at opnå denne konsistens, er det vigtigt at brødet ikke bliver for tørt. Det skal derfor være en klistret dej du kommer i dit smurte fad. På den måde sikre du, at brødet ikke bliver tørt.
Ja det kan det godt. Frys det i portioner, så du nemt kan tage lækkert brød ud i den mængde du skal bruge. Når brødet er tøet op på køkkenbordet. Kan du med fordel lune det en smule i ovnen eller på en brødrister.
Focaccia brød minder meget om pizza og derfor minder den også om opskriften på min pizza dej, som du finder lige her:
Find min opskrift på pizza her:
https://www.homebybianca.dk/hjemmelavet-pizza-til-hele-familien/
Topping til focaccia brød
Vil du gerne forsøge at lave et lækkert focaccia brød, men er i tvivl om, hvad du skal bruge af topping, får du her lidt idéer. Husk det er din egen smag, der bestemmer og du kan variere lige som du har lyst til.
Først og fremmest skal du dog huske en god oliveolie og salt af en ordentlig kvalitet.
- Rosmarin, olie og flagesalt – en rigtig klassiker. Er det første gang du bager et focaccia brød, kan det være et godt sted at starte.
- Rosmarin, oliven, hvidløg.
- Rødløg, oliven, feta.
- Cherrytomater og timian.
- Cherrytomater, oliven og rosmarin.
- Cherrytomater, rødløg og rosmarin.
- Oliven og rosmarin.
- Oliven feta og oregano.
- Soltørrede tomater, oliven og timian.
- Soltørrede tomater, oliven og feta.
- Peberfrugt, rødløg og rosmarin.
- Peberfrugt og timian.
- Squash, peberfrugt og soltørrede tomater.
- Pesto og tomater.
- Pesto og rosmarin.
- Lav en focaccia pizza med tomatsauce, pepperoni, oregano og frisk mozarella
… og der er mange flere muligheder. Kig i køleskabet og grøntsagsskuffen, hvad du har af grønt og krydderurter og slå dig løs efter din egen smag.
Vil du gerne finde opskrifter til en bestemt ingrediens, så har jeg samlet min ingrediensliste lige her: Ingrediensliste fra a-å
Pynt dit focaccia
Det er nemt at lave et fint og imponerende focaccia brød. Alt du skal bruge er den topping, som du synes smager godt og pynter fint.
Lav blomster med rødløg, peberfrugt eller tomater. Skær gulerødder eller squash i tynde strimler og lad dem blive bløde med lidt salt, før du ruller dem til små fine roser.
Som blomster stængel kan du bruge asparges, porre i strimler eller forårsløg.
Det er kun fantasien der sætter grænser.
Hævetider på focaccia brød
Det kommer helt an på hvilket hævemiddel du bruger. Du kan både bruge gær og surdej.
Jeg bruger gær til min opskrift og lader det hæve i ca. 3 timer på køkkenbordet ved stuetemperatur.
Du kan også bruge mindre gær og lad det koldhæve over natten. Her skal brødet efterhæve en times tid på køkkenbordet inden det bages. Vil du gerne have brød hurtigt, så brug lidt mere gær. Jeg kan bedst lide at lade det hæve lidt længere, da jeg synes det giver den bedste krumme.
Koldhævet / langtidshævet
Brug kun 12 g gær og lad din dej hæve i køleskabet i minimum 12 timer. Du kan sagtens lave det klar om aftenen og bage det næste eftermiddag. Når du har taget dejen ud af køleskabet kommes det i et smurt fad og efterhæver 1 times tid ved stuetemperatur. Kom herefter topping på og bag dit brød.
Mellemlang hævetid
Brug 20 g gær og lad din dej hæve i det smurte fad i ca. 3 timer ved stuetemperatur. Kom herefter topping på og bag.
Kort hævetid
Brug 50 g gær og lad din dej hæve i det smurte fad i 30 – 45 minutter. Kom topping på og bag.
Det vælger jeg
Jeg bruger den mellemlange hævetid. Simpelthen fordi jeg ikke altid husker, at gøre det klar aftenen før og allerhelst vil have et brød, der har nået at udvikle et godt solidt glutennetværk og skønne luftbobler. Det synes jeg giver den bedste krumme til brødet.
Opskrift – focaccia brød
Opskriften på mit focaccia brød sammen med vejledning til hævetider finder du nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Husk du kan tilføje lige den topping du godt kan lide, men sørg for at smagene er tilpasset den ret, som du gerne vil servere dit brød til.
Vil du gerne finde flere opskrifter på brød og boller, så finder du dem lige her: Brød/boller
Rigtig god fornøjelse.
Ingrediensliste A-Å
Har du rester i køleskab og fryser eller vil du gerne blive klogere på foodprep, så finder du min ingrediensliste A-Å lige her:
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Her finder du en let og lækker opskrift på focaccia brød med forskellige hævetider, så du altid kan have et lækkert brød klar. Tilføj topping efter smag, men husk at tilpas det til den ret du gerne vil servere brødet til.
- 12/25/50 g gær
- 5 dl lunkent vand
- 2 spsk olivenolie
- 15 g groft salt
- 350 g durummel
- 450 g hvedemel (gerne tipo 00)
- Olivenolie
- Flagesalt
- Krydderuter
- Oliven, soltørrede tomater, cherrytomater eller andet efter smag
-
Koldhævet / langtidshævet: brug 12 g gær
Mellemlang hævetid: brug 20 g gær
Kort hævetid: brug 50 g gær
-
Smudr din gær i din røreskål.
-
Kom lunkent vand i og rør gæren ud.
-
Tilsæt salt, olie og durummel og rør det sammen.
-
Tilsæt herefter hvedemelet lidt ad gangen og rør det sammen. Det er vigtigt at du mærker efter om din dej har brug for alt melet, for at den ikke bliver for tør.
Bruger du en røremaskine med dejkroge tager det ca. 10 minutter.
Ælter du i hånden tager det lidt længere tid.
Det vigtige er, at din dej er smidig og elastisk. Du skal kunne se, at den danner glutennetværk.
Dejen vil være lidt klistret, men du må ikke tilsætte mere mel, for så bliver din dej tør.
-
Koldhævet / langtidshævet: kom dejen i en skål, der er smurt med olie. Dæk den med en frysepose, der er klippet op eller et låg, så dejen kan holde på fugten. Stil den på køl i minimum 12 timer.
Efter 12 timer: smør et fad med olie og kom dejen i. Lad den efterhæve ved stuetemperatur i ca. 1 time.
Mellemlang hævetid: smør et fad med olie og kom dejen i. Lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 2-3 timer. Dæk den med en frysepose, der er klippet op, så dejen kan holde på fugten.
Kort hævetid: smør et fad med olie og kom dejen i. Lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 30-45 minutter. Dæk den med en frysepose, der er klippet op, så dejen kan holde på fugten.
-
Kom olivenolie oven på dejen i fadet og stik dybe hullet med fingrene.
-
Drys med flagesalt og pynt med den topping, som du har valgt til dit brød.
-
Bag brødet ved 220 grader varmluft i 20-25 minutter til det er gyldent.
(husk ovne bager forskelligt, så hold øje med dit brød)
No Comments