Med de her lækre brunkager med appelsin, får du julesmåkager med den helt rigtige smag
Brunkager med appelsin er en herlig julesmåkage med den helt rigtige smag. Appelsinen er den kandiserede slags, som du kan købe. Jeg bruger den fra Dr. Oetker.
Du kan også sagtens lave brunkagerne uden appelsin, hvis du ikke lige har noget hjemme.
Der findes vist ikke en årstid, som er mere traditionsbundet end julen. Det kommer især til julesmåkagerne. Der findes et utal af forskellige småkager og alle har deres klare favorit og måske også en opskrift, der er gået i arv.
Skulle du alligevel ikke have en opskrift, er du kommet til det helt rigtige sted. Her finder du en skøn opskrift på brunkager med appelsin. Jeg har skrevet opskriften i en fin printvenlig version, som du finder nederst på siden her.
Julesmåkager
Julen er fyldt med traditioner og herhjemme er selvfølgelig ingen undtagelse. Vi prioriterer julebageriet højt og nyder tiden sammen i køkkenet.
For at det ikke bliver alt for uoverskueligt vælger alle en opskrift og så er det som minimum dem vi bager.
Hvilken julekage skal bare bages hvert år hjemme hos jer?
Skriv gerne en kommentar. Måske det er en kage, som jeg slet ikke havde tænkt på.
En af de kager, som vi prioriterer at få bagt, er brunkager. De smager bare af jul og de hjemmebagte er bare lige en tand bedre. Måske fordi vi har brugt tiden sammen imens.
I denne version, har jeg trillet dejen til en pølse og så er der skåret skiver af den. Du kan også sagtens lave dem som udstikker småkager, men så skal du undlade appelsin og mandelstykker i dejen. Ellers er den ikke til at arbejde med.
Opskriften på brunkager til udstikkere kan du finde lige her:
Julesmåkager – fakta og gode råd
Det er potasken, der giver brunkagerne, den karakteristiske sprødhed. Potaske bruges ofte i småkager, af samme årsag. Potaske er kaliumkarbonat og fremstilles af melasse eller vinsten.
Dine småkager kan blive bløde, hvis de ikke er kølet nok af inden de blev lagt i kagedåsen. Det er fordi de afgiver damp, som giver fugt. Derfor skal du sørge for at køle dem godt af og komme dem i lufttætte dåser. Har du lidt skæve kagedåser, kan du komme et stykke bagepapir på toppen og sætte låget henover, sådan et det lukker ned over bagepapiret. På den måde kan bagepapiret hjælpe med at lukke tæt.
Brunkagedejen laves varm i en gryde og derfor er sukkeret smeltet og dejen flydende. For at den er nemmere at arbejde med kommes den på køl. Jeg laver gerne min dej min. dagen før.
Brunkager indeholdt tidligere peber og blev derfor kaldt peberkager. Det er derfor ofte brunkagedej, der bruges til at lave peberkagehus og i Sverige hedder det stadig pepparkakor.
Skær småkagerne i ½ cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir, så er de klar til at blive bagt.
Ja det kan de sagtens. Du kan med fordel lave rullerne klar, så det er nemt at tage op og skære skiver af din rulle. Så har du hurtige og lækre nybagte småkager. Skiverne kan godt skæres af den frosne dej.
Dejen kan holde sig 2-3 måneder i fryseren, så du kan nemt lave den klar i god tid. Pak dejen ind i bagepapir med en frysepose rundt om.
Dejen kan holde sig 2-3 uger i køleskabet. Opbevar den ligesom ved frost. Pakket ind i bagepapir med en frysepose rundt om. Du kan også sagtens have dejen stående i lufttætte beholdere.
Cookieboks eller småkage fad
Det er nemt at anrette et fint fad med småkager, hvis bare du har en 3-4 forskellige klar. Det kræver ikke en masse, men det er altså hyggeligt med et fint fad julesmåkager til en god julefilm eller julehygge.
Det er også super hyggeligt at give julesmåkager som vært-/værtindegave. Anret dem fint i en boks og du har en nem og fin cookieboks, som bestemt vil vække glæde. Jeg gemmer gerne lidt fine æsker, som jeg finder i løbet af året. Det er bare hyggeligt med hjemmelavede gaver.
Brunkager med appelsin – video fremgangsmåde
Brunkager skal hvile – lav dejen i god tid
Brunkagerne laves på smeltet sirup, brun farin og smør. Det betyder at du har en lun dej, som derfor også er flydende. Lav den klar og lad den stå og køle godt ned, inden du ruller den til pølser, som kommes på køl.
For at du kan skære fine skiver af din dej, skal du lave den klar i god tid. Jeg laver den altid som minimum dagen før, men den kan sagtens laves et par uger i forvejen og ligge på køl til den skal bruges.
Er du i rigtig god tid, kan dejen fryses ned. Den holder fint 2-3 måneder i fryseren.
Mine brunkager ruller bliver altid lidt flade. Jeg må indrømme, at det er tålmodigheden, der driller mig. Jeg lader den ikke køle nok. Heldigvis påvirker det ikke smagen, men kun udseenedet.
Opskriften på mine brunkager med appelsin finder du herunder i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Vil du gerne se flere småkage opskrifter, så du kan lave din helt egen cookieboks, så kan du finde dem lige her: #Småkage
Er det flere julekager, som du er på udkig efter, så har jeg samlet dem lige her: #Julekage
Opskriften på mine spiral småkager finder du herunder i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Lækre og nemme brunkager, som smager skønt med et strejf af appelsin. Gør dejen klar og bag løbende. Så kan du nemt tage en portion nybagte småkager ud af ovnen.
- 250 g lys sirup
- 125 g brun farin
- 125 g smør
- 2 tsk potaske
- 1 spsk vand
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk kardemomme
- 1 spsk kanel
- 100 g mandler
- 100 g kandiseret appelsinskal fra Dr. Oekter (kan udelades)
- 500 g hvedemel
-
Start med at smutte mandlerne og hak dem fint.
-
Kom sirup, brun farin og smør i en gryde og smelt ved svag varme. Tag herefter gryden af varmen.
-
Rør potasken ud i vandet. Der må ikke være klumper. Bland den herefter med sukkermassen.
Lad sukkermassen køle til den er lunken.
-
Krydderierne blandes og tilsættes sukkermassen.
-
Tilsæt de hakkede mandler og appelsinskal til sukkermassen.
-
Tilsæt melet lidt ad gangen og rør det hele godt sammen.
-
Du har herefter en meget tyktflydende dej.
Stil den til afkøling.
-
Når den er kølet ned rulles dejen til 2 pølser med ca. 5 cm i diameter.
-
Læg rullerne på køl.
-
Når de er kølet ned skæres der ½ cm tykke skiver ad dejen og det fordeles på en bageplade med bagepapir.
-
Med en diameter på 5 cm, kan der cirka være 24 småkager på hver bageplade, hvis du har en standard størrelse.
-
Bag småkagerne ved 200 grader almindelig varme eller ved bagning af flere plader bruges 180 grader varmluft.
-
Småkagerne skal bage i 5-7 minutter.
Ovne bager forskelligt, så husk at holde øje.
-
Småkagerne er bløde når de kommer ud af ovnen, fordi de er varme. De bliver hårde, når de er kølet af.
No Comments