Det kan lade sig gøre at bage lækre boller uden gær – her har jeg bagt kun med surdej og det smager skønt
Det der surdej er en sjov størrelse, men samtidig også en hyggelig beskæftigelse, når der skal pusles om surdejen.
Da jeg for et par år siden startede min surdej op, vågnede jeg til en meget aktiv surdej. Den boede mere på mit bord end i dens beholder. Derfor ville jeg forsøge mig med en lille test.
Det kom der lidt lækre boller ud af. Jeg brugte min rugsurdej, da det var den jeg gerne ville teste af, men du kan sagtens bruge en hvedesurdej også.
Boller uden gær
For at få en god hævning i bollerne, skal der være godt med liv i din surdej.
Det er derfor vigtigt at den også er klar til at bruge. Det kan du teste ved at komme 1 tsk. surdej i et glas med vand. Flyder den er din surdej klar.
Vil du gerne igang med din egen surdej, så deler jeg min opskrift og vejledning lige her:
Find opskriften på surdej her:
Bagværk med surdej
Har du endnu ikke fået gang i din egen surdej, så kan du herover finde linket til min surdej guide med hvedesurdej og rugsurdej.
Har du allerede godt gang i din surdej, så kan du finde mange flere opskrifter her: #surdej
Vil du gerne bage de her lækre boller, så deler jeg opskriften nederst på siden her i en fin printvenlig version, som du nemt kan tage med i køkkenet.
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
Her finder du en opskrift på lækre boller uden gær.
Vil du gerne være sikker på, at din surdej er klar kan du teste den ved at komme 1 tsk. surdej i et glas vand. Hvis den flyder så er den klar.
- 5 dl vand
- 1 dl surdej
- 200 g 3-kornsblanding (klar til brug) eller forskellige kerner
- 15 g salt
- 250 g durummel
- 400 g hvedemel
-
Kom vand og surdej i en skål og rør det godt sammen. (det kan med fordel gøres på en røremaskine)
-
Tilsæt 3-korns blanding og salt og rør det sammen.
-
Herefter tilsættes durmmel og det meste af hvedemelet og det æltes på maskine i ca. 15 minutter.
Dejen skal være våd men samtidig elastisk. (tjek om der er glutennetværk)
-
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur.
Det tager ca. 6-8 timer (mere eller mindre afhængigt af aktiviteten i din surdej)
-
Form dejen til boller og kom dem på en bageplade med bagepapir.
-
Bag bollerne ved 230 grader varmluft i 10-12 minutter.
Jeg bager med damp på pizzasten. Har du ikke en ovn med damp, kan du stille et ildsfast fad med vand ind i bunden af din ovn, mens den varmer op. Tilsæt eventuelt mere vand lige inden bollerne skal i ovnen.
September 2018
1 Comment
Surdej guide med hvedesurdej og rugsurdej - se her - Home by Bianca
11. oktober 2020 at 19:08[…] Boller bagt på surdej uden gær […]