3 opskrifter uden æg og 1 med æg – når du gerne vil have den helt rigtige opskrift til dine småkager
I forbindelse med min opdatering af opskriften på udstikker småkager uden marmelade, som du finder her, endte vi med at have rigtig mange småkager.
Jeg blev nemlig grebet af at teste den helt rigtige opskrift til udstikker småkager uden æg.
Test af opskrifter
Først var jeg selvfølgelig nødt til at bage en portion med æg, for at mærke konsistensen af dejen og hvordan den samarbejder.
Derefter havde jeg grundopskriften, som jeg plejer at bruge til småkager uden æg. Den var jeg dog ved at være lidt træt af, da den er ekstremt skrøbelig.
Det blev derfor til følgende 4 variationer:
- Småkager uden æg
- Småkager uden æg med sirup
- Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel
- Småkager med æg
Du finder opskrifter og link til opskrifter nederst i indlægget.
Dejen før bagning
- Småkager uden æg: Det var min sædvanlige grundopskrift, men som jeg egentlig var ved at være lidt træt af. Den er meget skrøbelig og du skal ikke udrulle den ret mange gange, før at den simpelthen smuldrer for meget til at den kan bruges. Det ender derfor ofte med at jeg er nødt til at smide det sidste ud.
- Småkager uden æg med sirup: For at få lidt mere sammenhæng i dejen forsøgte jeg, at erstatte noget af sukkeret med sirup. På den måde fik jeg en mere smidig dej, som var nemmere at arbejde med, men den smuldrede stadig for mig.
- Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel: For at erstatte bindemidlet i æggene forsøgte jeg med kartoffelmel og vand. Dejen endte med at have en rigtig god smidighed og var nem at få rullet ud også af flere omgange.
- Småkager med æg: For at have et sammenlignings grundlag lavede jeg denne version med æg. Det er en smidig dej, som også smager rigtig godt. En rigtig god grundopskrift, hvis du gerne vil have æg i dejen.
Småkagerne efter bagning
Efter bagning skulle småkagerne selvfølgelig testes. En ting er hvordan dejen er at arbejde med før bagning, men resultatet skulle også gerne smage godt.
- Småkager uden æg: Her blev småkagerne faktisk lidt tørre og krummede rigtig meget. De smager fint, men den smuldrene fornemmelse ved udruldningen følger med efter bagningen.
- Småkager uden æg med sirup: En god smagfuld dej, som ikke er lige så tør som den hvor den forrige. Den kan sagtens bruges som erstatning for den første.
- Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel: Som du måske har set i min opskrift med udstikker småkager med marmelade endte det med at blive denne version jeg brugte, da den var nemmere at arbejde med og også var den opskrift, som minder mest om småkagedejen lavet med æg. Den havde et rigtig godt knæk uden at krumme for meget og virkede ikke lige så tør som de to forrige.
- Småkager med æg: De her småkager var dejligt sprøde og smagte rigtig godt. De havde en god fornemmelse i bunden og krummede ikke nær så meget som 1 og 2. De var dog lidt hårdere end nr. 3, men det kan sagtens skyldes bagningen. Jeg har brugt den før med succes. Senest til børnenes tema fødselsdag: Ariel og Tumle inviterer under havet. Opskriften finder du her Nemme udstikker småkager med vanilje eller kakao.
Der var ingen tvivl. Skulle vi vælge en opskrift på småkager uden æg, er den med kartoffelmel som bindemiddel klart den bedste.
Her får du en smidig dej, som samtidig giver en god sprød krumme efter bagning, men uden at virke tør.
Opskrifter
- Småkager uden æg – find opskriften herunder i printvenlig version.
- Småkager uden æg med sirup – find opskriften herunder i printvenlig version.
- Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel – opskriften finder du her: Udstikker småkager med marmelade uden æg
- Småkager med æg – opskriften finder du her: Nemme udstikker småkager med vanilje eller kakao
Denne opskrift er min oprindelige opskrift på udstikker småkager, men den er meget skrøbelig. Derfor bruger jeg nu opskrift nr. 3 Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel. – find link herunder.
- 175 g koldt smør
- 250 g hvedemel
- 125 g sukker
- evt. ½ spsk usødet kakao
-
Kom melet i en skål og smuldr det kolde smør heri
-
Tilsæt sukker og ælt det hele godt igennem til du har en samlet dej.
-
Kom på køl i ca. 30 minutter eller til næste dag
-
Rul dejen ud på et meldrysset bord og stik hjerter ud af dejen med en udstikker.
Sørg for at udrulle dejen så få gange som muligt, da dejen opsuger mere mel for hver gang og dermed bliver mere tør, så den vil smuldre.
-
Bag dem ved 200 grader almindelig ovn / 180 grader vamluft i 5-7 minutter.
Som bindemiddel har jeg i denne opskrift valgt at bruge sirup. Dejen er stadig meget skrøbelig og jeg vil derfor anbefale at bruge opskriften, hvor jeg bruger vand og kartoffelmel som bindemiddel istedet. Har ud ikke kartoffelmel hjemme kan denne dog sagtens bruges.
- 175 g koldt smør
- 250 g hvedemel
- 125 g sukker
- 2 spsk sirup
- evt. ½ spsk bagekakao
-
Kom melet i en skål og smuldr smørret i.
-
Tilsæt sukker og sirup (evt. kakao) og ælt det hele godt sammen til du har en samlet dej.
-
Kom i køl i ca. 30 minutter eller til næste dag.
-
Kom dejen ud på et meldrysset bord og udstik til fine figurer.
Sørg for at udrulle dejen så få gange som muligt, da dejen opsuger mere mel for hver gang og dermed bliver mere tør, så den vil smuldre.
-
Kom dine småkager på en bageplade med bagepapir.
-
Bag dem ved 200 grader almindelig ovn / 180 grader vamluft i 5-7 minutter.
3. Småkager uden æg med kartoffelmel som bindemiddel
Find opskriften her:
Rigtig god fornøjelse.
Her finder du mig
Du er altid velkommen til at kigge forbi min instagram @homebybianca, hvor jeg deler billeder af mine opskrifter, lidt af mine kreative input og livet som mor.
Bloggen kan også findes på facebook, hvor jeg løbende ligger links til de nye indlæg op. Bloggens facebookside findes her Home by Bianca
På Pinterest pinner jeg opskrifter, kreative input og skøn inspiration under navnet Home by Bianca.
Er der noget du mangler eller gerne vil vide mere om, så er du altid velkommen til at spørge.
6 Comments
Carina Søgaard
2. april 2019 at 19:21Jeg skal huske denne side når vi skal bage udstikskager næste gang! Tak 🙂
Home by Bianca
2. april 2019 at 19:53Ja det må du gøre. Det er altså hyggeligt 🙂
Anne Sofie Kjeller Larsen
2. april 2019 at 20:04Tak for dog inspiration 🙂 Hvor er de flotte!
Home by Bianca
9. april 2019 at 10:25Tusind tak 🙂
Tina
4. april 2019 at 10:06Fedt at du tester dem alle 4, og det må vi lige huske når vi når juletid <3
Home by Bianca
9. april 2019 at 10:25Tak. Når man ikke er tilfreds med ospkriften, må man jo prøve sig frem.
Jeg bruger opskrifterne hele året rundt. 🙂 Da det er med vaniljesmag og kakaosmag synes jeg ikke de kun hører julen til.